Chirurgia de marire a sanului

in functie de preferinta pacientei si de limitele
fiecarei tehnici, se poate opta intre patru metode de marire a sanului:

Tehnica implantarii trans-axilare (pe sub brat)

Ofera cea mai scazuta frecventa a complicatiilor la distanta in timp dar este practicata de putini chirurgi datorita gradului ridicat de specializare necesara. Cu ajutorul tehnicii video-endoscopice se creaza spatiul in care se va introduce implantul sub muschiul pectoral printr-o incizie de 5 cm efectuata sub brat.

Tehnica implantarii prin santul sub-mamar

Este metoda cea mai raspandita de implantare datorita gradului scazut de dificultate. Ofera rezultate bune, chiar daca este asociata cu o frecventa ceva mai crescuta a complicatiilor la distanta in timp, comparativ cu tehnica axilara

Tehnica implantarii trans-areolara

Ofera rezultate bune dar presupune si o serie de limitari. Nu se poate utiliza in cazul pacientelor cu areole mici si poate genera probleme in cazul in care pacienta va dori sa alapteze.

Tehnica transferului liber de grasime

Presupune existenta unor depozite de grasime in alta parte a corpului care sa poata fi recoltata si utilizata pentru marirea sanilor. Rezolva atat problema mamara cat si pe cea a unor acumulari nedorite de grasime. De regula sunt necesare 2-3 interventii succesive pentru obtinerea volumului dorit. Nu raman cicatrici.

Imbunatatirea aspectului

Sanii reprezinta simbolul feminitatii, iar aspectul lor este, pentru multe femei, unul dintre elementele care le ajuta sa isi mentina increderea in propria persoana. Si nu e vorba despre sani de dimensiuni exagerate, ci de sani frumosi. Fie ca e vorba despre sani care au refuzat sa creasca inca din adolescenta, de sani care au fost frumosi inainte de maternitate sau de sani care s-au dezvoltat defectuos, pentru fiecare dintre aceste situatii exista o modalitate de restituire a normalitatii. Pentru femeia europeana volumul normal al sanului este considerat a fi 300 – 500 ml. 

Dimensiunea in sine nu spune nimic daca nu e raportata la corpul femeii. Bineinteles ca un san de 300 ml pentru o femeie cu inaltimea de 1,75m si 65 kg va fi considerat mic, in timp ce pentru una de 1,60m si 50kg poate fi considerat mediu. La fel, si un san de 500 ml, pentru o femeie cu o constitutie miniona, poate parea foarte mare, in timp ce pentru una inalta s-ar potrivi perfect. De altfel, tehnica chirurgicala si caracteristicile constructive ale implanturilor nu permit depasirea unor limite in ambele sensuri: nici prea mari, nici prea mici.

Despre implanturile de silicon

proteze, implanturi sau "silicoane" reprezinta sinonime pentru acelasi dispozitiv medical

Protezele utilizate sunt de ultima generatie, rotunde sau anatomice.

Nu se folosesc decat implanturi fabricate de firme recunoscute pentru calitatea produselor si pe care le-am testat de-a lungul anilor (Eurosilicone, Allergan, Mentor, Polytech).

Protezele sunt deosebit de rezistente. Invelisul este multi-stratificat si confera o rezistenta remarcabila la uzura. Continutul este de gel siliconic coeziv. Aceasta combinatie intre invelis si continut garanteaza o mare rezistenta in timp. Chiar si in situatia in care invelisul este perforat, gelul va ramane in interiorul implantului. Invelisul se poate distruge doar printr-un traumatism violent (ex: accident rutier). Chiar si atunci, datorita coezivitatii, gelul nu se poate raspandi in tesuturi. Ulterior, implantul distrus poate fi inlocuit cu un altul fara dificultate si fara ca acest lucru sa constitue o urgenta imediata.

Protezele de silicon actuale nu sunt cancerigene. Cercetarile efectuate in ultimii ani, precum si progresele facute in tehnologia de fabricatie a protezelor, certifica acest lucru. Protezele cu perete de silicon sunt perfect tolerate de catre organism. Doar in cazul protezelor cu invelis poliuretanic, folosite rar, in circumstante speciale, exista un risc de respingere a protezei.

Garantia protezelor.

Firmele recunoscute ofera o garantie mecanica de 10 ani. Aceasta inseamna ca timp de 10 ani, in cazul unei utilizari corecte, produsul nu ar trebui sa prezinte defecte. Dar, ca si in cazul unui autoturism, la expirarea perioadei de garantie, vehiculul nu trebuie schimbat.

IMPORTANT! Implanturile nu trebuiesc schimbate dupa 10 ani sau alt interval de timp, in mod obligatoriu, ci doar daca survine o problema legata de integritatea lor, de modificarea tesutului mamar sau la dorinta pacientei .

In general, producatorii ofera in plus si asa-numita "garantie pe viata". Aceasta nu înseamna neaparat ca implanturile vor rezista "o viata întreaga" ci ca firma le va înlocui gratuit pe toata durata vietii pacientei.

Protezele de silicon si alaptarea

Pacientele care sunt purtatoare de implanturi de silicon sunt perfect capabile sa poarte o sarcina sau mai multe si sa alapteze, fara ca acest lucru sa aiba un efect negativ asupra sanului sau a implantului. De altfel o mare parte dintre pacientele tinere au avut sarcini si au alaptat dupa amplasarea implanturilor, fara ca acest lucru sa le aduca vreun neajuns.

 

Consultatia pre-operatorie

 • Se stabileste dimensiunea dorita a sanilor prin simulare cu mulaje introduse  in sutien
 • Se stabileste dimensiunea, forma si marca implanturilor
 • Se masoara si se evalueaza particularitatile sanilor (eventualele asimetrii pot necesita folosirea de implanturi diferite pentru corectare)
 • Se recomanda analize si consulturi si se pre-programeaza interventia
 • La o consultatie ulterioara se discuta rezultatele analizelor  si se programeaza definitiv data interventiei

Recuperarea dupa intervenţia chirurgicala

 • O perfuzie va fi pastrata pe toata durata internarii, pentru administrarea de antibiotice si controlul durerii.
 • Pansamentul este schimbat, de regula, inaintea externarii.
 • Tuburile de dren, daca au fost necesare, vor fi mentinute 1-2 zile. In aceasta perioada, pacienta va fi examinata zilnic.
 • Tratamentul la domiciliu va fi prescris pentru o durata de 3-5 zile.
 • Firele se indeparteaza la 2 saptamani postoperator, interval in care pansamentele vor fi schimbate de 3-4 ori.
 • Toaleta zilnica, in primele 2 saptamani, poate fi facuta cu precautie, fara a uda pansmentul.
 • Pacientele care au beneficiat de introducerea protezelor pa cale axilara nu vor ridica bratele deasupra nivelului umerilor timp de trei saptamani postoperator.
 • In primele 2 saptamani, indiferent de metoda prin care au fost introduse implanturile, se recomanda evitarea chiar si a efortului mediu pentru o recuperare cat mai rapida.
 • Un sutien special va fi purtat timp de 4-6 saptamani. Pentru implanturile introduse prin axila este necesara o banda de contentie pentru 3 saptamani.Acestea vor fi purtate permanent, zi si noapte.
 • Activitatile sportive pot fi reluate la doua luni si jumatate de la interventie.

Posibile complicatii postoperatorii imediate si prevenirea acestora:

 • Durerea – augmentarea mamara este una dintre interventiile cu un grad mare de discomfort, manifestat in primele 2-4 zile postoperatorii. De aceea se prescrie intotdeauna un tratament de combatere a durerii. Cele mai multe paciente nu acuza atat durerea, ci mai ales un grad de constringere a respiratiei si intindere a pielii, determinate de presiunea exercitata de catre volumul brusc introdus al implanturilor. De regula, aceste neplaceri inerente dispar cel tarziu la sfarsitul primei saptamani postoperatorii. Un grad de jena la palparea accentuata a sanilor poate persista pana la trei luni. Acesta este si intervalul in care se produce disparitia aproape completa a edemului.
 • Hematomul – risc scazut prin mentinerea drenajului in perioada imediat postoperatorie
 • Echimozele (vanataile) –desi nesemnificative, in cazurile in care apar pot dura cel mult 1-2 saptamani.
 • Infectia – este prevenita prin tratament cu antibiotice inceput inca in pre-ziua operatiei si cotinuat postoperator.
  Daca, in ciuda tuturor precautiilor, apar complicatii, poate fi necesara reinterventia la blocul operator, sub anestezie generala.

Posibile complicatii la distanta in timp:

Aparitia acestora depinde, in principal, de thenica de implantare folosita. A se vedea la Avantajele si Dezavantajele fiecarei tehnici

 • *Capsulita retractila reprezinta procesul de ingrosare exagerata a membranei fibroase in care organismul înconjura proteza in mod normal. In aceasta situatie, sanul se deformeaza progresiv putand deveni chiar rosu si dureros. Daca tratamentul medicamentos specific nu da rezultat, singura solutie este scoaterea protezei impreuna cu capsula ingrosata si eventual schimbarea protezei. Noile tipuri de proteze, cu invelis rugos, au scazut semnificativ rata acestei complicatii. Pe plan mondial, frecventa capsulitei retractile, este sub 10%.

  **Exteriorizarea protezei reprezinta producerea unei brese in tegumentul sanului, de obicei la nivelul cicatricei sub-mamare, prin care proteza intra in contact cu mediul exterior. Poate surveni in infectii, boli care determina o slabire exagerata sau plagi ale sanului. Acest eveniment nedorit poate fi cauzat si de implantarea unei proteze prea mari la o pacienta cu tegument subtire sau prin deschiderea cicatricei chirurgicale, in cazul introducerii protezei pe cale submamara.

***Sanul dinamic apare in cazul sanilor implantati pe cale submamara, cu implant introdus retropectoral si se manifesta prin miscarea ascendenta exagerata a sanilor determinata de contractia muschiului mare pectoral. De regula, cauza este o dezinsertie exagerata a muschiului pectoral pentru a putea introduce implantul.

****Sanul dureros apare din cateva cauze.

1. Afectiuni ale sanului (mastita, mastoza chistica) care pot aparea si in cazul femeilor care nu poarta implanturi mamare,

2. Sani cu implanturi care nu sunt masati o perioada indelungata,

3. Aderenta nervilor care determina sensibilitatea sanului la capsula implantului.

Aceste probleme pot aparea indiferent de tehnica de implantare si pot necesita tratament medicamentos sau chirurgical

FORMULAR PROGRAMARI ONLINE

Primul chirurg din Romania care a utilizat metoda de implantare axilara in mod curent, din 2002, si a utilizat video-endoscopia din 2007.

O vasta experienta in chirurgia mamara dobandita atat prin stagii in renumite clinici europene cit si printr-o bogata cazuistica personala

TOP