Dr. Andrei Lazar
chirurg estetica medicala
Curriculum vitae
Tel: 0745 64 00 55
Email: doctor@andreilazar.ro
Str. Lascar Catargi nr. 10
Iasi, ROMANIA
Precizarea “in sutien” se refera la faptul ca, indiferent cat de ptozati sunt sanii, volumul lor real este aproximativ cel pe care il au atunci cand sunt sustinuti de un sutien fara burete.
In aceasta situatie, odata cu ridicarea sanului trebuie indepartata si o cantitate de tesut mamar astfel incat sanul rezultat sa fie armonios atat ca forma cat si ca dimensiuni (volum si greutate).
In anumite situatii, portiunile din glanda mamara care au fost indepartate, sunt examinate histo-patologic (tehnici speciale de examinare la microscop a tesutului) pentru a depista orice anomalie.
Acest tip de interventii imbraca nu numai un aspect estetic, ci si unul terapeutic. Sanii ptozati (“cazuti”) sunt sursa de probleme dermatologice prin contactul intre pielea sanului si cea a toracelui, iar sanii hipertrofici (excesiv de grei) pun atat probleme dermatologice cat si de statica (umeri si coloana vertabrala) si respiratie.
In sanul chistic (“noduli la san”), odata cu indepartarea glandei chistice se poate face si remodelarea sanului, dupa aceleasi principii estetice.
Daca pacienta este multumita de volumul pe care sanii il au atunci cand poarta sutien, interventia chirurgicala se reduce doar la mastopexie (ridicarea sanilor) si modelarea unui san estetic. Ca atare, volumul glandei va fi pastrat si va fi indepartat doar surplusul de piele.
In cazul in care in urma interventiei de mastopexie (ridicare a sanului) se prevede ca volumul sanilor va fi prea mic, conform aprecierii pacientei, se va introduce si un implant mamar in spatele muschiului pectoral. Astfel, glanda este ridicata, areola este reasezata intr-o pozitie mai inalta iar pentru obtinerea unui volum satisfacator se introduce si un implant mamar.
Indiferent de tehnica chirurgicala adoptata, cicatricea finala va fi compusa din trei elemente : o cicatrice in jurul areolei mamare, una de 6-8 cm de la polul inferior al areolei pana in santul submamar si una in santul submamar.
Dintre acestea, doar cicatricea din santul submamar poate fi mai mica (2-6 cm), in functie de tehnica chirurgicala si de dimensiunile initiale ale sanului.Aceste cicatrici se estompeaza mult intre 6 luni si 2 ani postoperator.
Interventia dureaza circa 3-4 ore si are loc sub anestezie generala.
Durata internarii : intre 1 si 3 zile, in functie de evolutia locala.
Durerea postoperatorie este considerata de intensitate redusa-medie in primele 1-2 zile. Schimbarea primului pansament are loc in dimineata urmatoare operatiei.
Tuburile de dren sunt mentinute 1-3 zile.
In urmatoarele doua saptamani, vor fi schimbate 3-4 pansamente.
Firele se extrag la 16-18 zile.
Un sutien de bumbac, fara intarituri metalice, va fi purtat zi si noapte, timp de minimum 3 luni.
Revenirea la viata sociala are loc in 3-4 zile.
Reluarea activitatii profesionale se face la 7-10 zile
Fiecare pacient, indiferent de tipul de interventie chirurgicala, presupune solutii particularizate .
Fiecare pacient este un caz distinct si i se ofera un tratament individualizat.