Expert in chirurgia sanului

Chirurgia de ridicare a sanului - Mastopexia

reprezinta interventia de remodelare si repozitionare a glandei mamare, inclusiv a areolei, in scopul ameliorarii aspectului sanului si eventual al rezolvarii unor probleme patologice asociate.

Exista trei situatii asociate cu sanii ptozati (“lasati”)

 1. Sani ptozati care in sutien sunt prea mari
 2. Sani ptozati care in sutien sunt de dimensiune normala
 3. Sani ptozati care in sutien sunt prea mici

Precizarea “in sutien” se refera la faptul ca, indiferent cat de ptozati sunt sanii, volumul lor real este aproximativ cel pe care il au atunci cand sunt sustinuti de un sutien fara burete.

1. Sani ptozati care in sutien sunt prea mari

In aceasta situatie, odata cu ridicarea sanului trebuie indepartata si o cantitate de tesut mamar astfel incat sanul rezultat sa fie armonios atat ca forma cat si ca dimensiuni (volum si greutate).
In anumite situatii, portiunile din glanda mamara care au fost indepartate, sunt examinate histo-patologic (tehnici speciale de examinare la microscop a tesutului) pentru a depista orice anomalie.

Acest tip de interventii imbraca nu numai un aspect estetic, ci si unul terapeutic.  Sanii ptozati (“cazuti”) sunt sursa de probleme dermatologice prin contactul intre pielea sanului si cea a toracelui, iar sanii hipertrofici (excesiv de grei) pun atat probleme dermatologice cat si de statica (umeri si coloana vertabrala) si respiratie.

In sanul chistic (“noduli la san”), odata cu indepartarea glandei chistice se poate face si remodelarea sanului, dupa aceleasi principii estetice.

2. Sani ptozati care in sutien sunt de dimensiune normala

Daca pacienta este multumita de volumul pe care sanii il au atunci cand poarta sutien, interventia chirurgicala se reduce doar la mastopexie (ridicarea sanilor) si modelarea unui san estetic. Ca atare, volumul glandei va fi pastrat si va fi indepartat doar surplusul de piele.

3. Sanii ptozati care in sutien sunt prea mici

In cazul in care in urma interventiei de mastopexie (ridicare a sanului) se prevede ca volumul sanilor va fi prea mic, conform aprecierii pacientei, se va introduce si un implant mamar in spatele muschiului pectoral. Astfel, glanda este ridicata, areola este reasezata intr-o pozitie mai inalta iar pentru obtinerea unui volum satisfacator se introduce si un implant mamar.

Indiferent de tehnica chirurgicala adoptata, cicatricea finala va fi compusa din trei elemente : o cicatrice in jurul areolei mamare, una de 6-8 cm de la polul inferior al areolei pana in santul submamar si una in santul submamar.

Dintre acestea, doar cicatricea din santul submamar poate fi mai mica (2-6 cm), in functie de tehnica chirurgicala si de dimensiunile initiale ale sanului.Aceste cicatrici se estompeaza mult intre 6 luni si 2 ani postoperator.
Interventia dureaza circa 3-4 ore si are loc sub anestezie generala.
Durata internarii : intre 1 si 3 zile, in functie de evolutia locala.

Consultatia pre-operatorie

 • Se stabileste care dintre tehnicile de mai sus este mai potrivita in situatia pacientei
 • Se stabileste volumul dorit al sanilor in urma interentiei
 • Daca este cazul, se stabileste dimensiunea, forma si marca implanturilor care se vor folosi
 • Se evalueaza starea de sanatate a pacientei si se prescrie un set de analize, eventual consulturi si echografie mamara
 • In unele situatii se poate stabili indepartarea unor formatiuni mamare suspecte (noduli, chisti mastozici) care vor fi analizati histo-patologic
 • Se pre-programeaza interventia
 • La o consultatie ulterioara se vor discuta rezultatele analizelor, se prescrie un tratament pre-operator si se programeaza definitiv data interventiei

Recuperarea postoperatorie dupa mastopexie

Durerea postoperatorie este considerata de intensitate redusa-medie in primele 1-2 zile. Schimbarea primului pansament are loc in dimineata urmatoare operatiei.
Tuburile de dren sunt mentinute 1-3 zile.
In urmatoarele doua saptamani, vor fi schimbate 3-4 pansamente.
Firele se extrag la 16-18 zile.
Un sutien de bumbac, fara intarituri metalice, va fi purtat zi si noapte, timp de minimum 3 luni.
Revenirea la viata sociala are loc in 3-4 zile.
Reluarea activitatii profesionale se face la 7-10 zile

Complicatii postoperatorii imediate si modalitati de prevenire

 • Hematomul – risc scazut prin mentinerea drenajului in perioada imediat postoperatorie
 • Infectia – tratament cu antibiotice inceput inca in preziua operatiei si cotinuat postoperator.
 • Daca, in ciuda tuturor precautiilor, apar complicatii, poate fi necesara reinterventia la blocul operator, sub anestezie generala.
 • Uneori, se pot produce mici necroze cutanate (sub 1 cmp) care se vindeca de la sine, fara ingrijiri speciale, sau poate fi necesara reluarea suturii pentru a grabi vindecarea.

Complicatii la distanta

 • La unele paciente poate aparea o intoleranta la firele resorbabile subcutanate.Aceasta situatie nu poate fi prevazuta. Firele se exteriorizeaza prin mici inflamatii (asemanatoare “cosurilor”) care se vindeca spontan, fara a necesita ingrijiri special.
 • In unele cazuri, rare, poate surveni un fenomen de cicatrizare patologica – cicatrice hipertrofica sau keloida – care poate fi tratat cu benzi de silicon aplicate pe cicatrici sau injectari cu cortizon
 • Este de dorit ca in urmatorul an de la interventie, pacienta sa nu ramana insarcinata pentru a nu deforma sanii sau a lati cicatricile.
 • Alaptarea – in unele cazuri, poate fi imposibila dupa interventie.

FORMULAR PROGRAMARI ONLINE

Primul chirurg din Romania care a utilizat metoda de implantare axilara in mod curent, din 2002 si a utilizat video-endoscopia din 2007.

O vasta experienta in chirurgia mamara dobandita atat prin stagii in centre recunoscute peste hotare cit si printr-o bogata cazuistica personala

TOP