CHIRURGIA ESTETICA FACIALA

Lifting-ul cervico-facial chirurgical clasic

Lifting-ul cervico-facial chirurgical clasic are ca scop re-intinerirea fetei si gatului prin indepartarea surplusului de piele si re-pozitionarea elementelor anatomo-estetice

Printr-o astfel de interventie, „se da timpul inapoi” cu circa 10 ani.

As adauga ca, in functie de varsta la care se face interventia si de tratamentele cosmetice recomandate in urma interventiei, „castigul” in ani poate fi mai mare. Interventia nu are un termen de garantie ci doar „da ceasul inapoi”, in sensul ca, efectuata la 40 de ani, reda infatisarea de la 30, iar la 50 de ani aspectul va fi corespunzator varstei de 40 de ani.

Acest „calcul” se aplica doar pentru liftingul relizat in doua planuri – piele si SMAS (stratul musculo-grasos al fetei) – de la nivelul sprancenelor si pana la nivelul gatului.

Liftingul realizat intr-un singur plan (doar in planul pielii) are o eficienta ceva mai redusa si este mai dependent de calitatea pielii pacientului.

Liftingul realizat in planul pielii pentru ridicarea  pometilor cu fire de suspensie, denumit si mini-lifting, are un efect bun, dar pe termen scurt (circa doi ani).

Varsta recomandata pentru primul lifting este dupa 50 de ani

In cursul interventiei, in functie de deciziile luate in comun de catre pacient si chirurg, pot fi ridicate sprancenele, poate fi modificata forma ochilor (ochi migdalati), poate fi indepartat surplusul de piele si/sau grasime de la nivelul pleoapelor (blefaroplastie), pot fi accentuati pometii, poate fi redefinita linia maxilarului inferior, poate fi intinsa pielea gâtului, se poate realiza o liposuctie la nivelul fetei, se poate realiza o liposuctie la nivelul gatului, pentru corijarea barbiei duble sau a gusei (netiroidiene).

Pretul estetic este o cicatrice fina situata – sau mai bine-zis ascunsa – pe relieful anterior al urechii si care trece in spatele urechii (pe sub lobul acesteia). In rest, cicatricile se afla in pielea cu par si sunt, ca atare, invizibile.

Interventia se realizeaza sub anestezie generala si dureaza 3-5 ore, in functie de tehnicile implicate. La finele interventiei, se amplaseaza doua sisteme de drenaj si se panseaza compresiv. Durata spitalizarii este de 1- 3 zile, in functie de evolutie. In dimineata zilei urmatoare a interventiei se schimba pansamentul si se retrage drenajul. O perfuzie va fi mentinuta pana in momenul externarii, pentru administrarea antibioticelor si pentru combaterea durerii.

Recuperarea post-operatorie

  • Interventie considerata ca putin/mediu dureroasa post-operator de catre paciente
  • Se adiministreaza intensiv tratamente care sa grabeazca scaderea edemului si disparitia echimozelor astfelincit la 3-5 zile pacientul sa poata iesi in societate.
  • Dupa externare, pacientul va purta o capelina elastica timp de 2-3 zile, macar pe timpul noptii. Aceasta duce la rezultate postoperatorii mai bune si la disparitia mai rapida a semnelor interventiei.
  • La 72 de ore dupa operatie, parul poate fi spalat sub supravegherea. Tot atunci, cu mici pansamente disimulate in jurul urechilor, fostul pacient poate iesi in public.
  • Firele se indeparteaza la 9 zile. In acest interval se vor face 1-2 schimburi de pansament.

Tratamente complementare

Liftingul facial rezolva problemele de "geometrie" ale fetei dar nu poate trata ridurile mai fine si textura pielii.

De aceea, in urma vindecarii complete dupa interventie se recomada efectuarea de tratamente adjuvante cum ar fi:

 

Complicatii postoperatorii posibile si modalitati de prevenire

  • Edemul si echimozele (vanataile) in jurul ochilor – sunt mai degraba neplaceri decat complicatii si pot aparea in zilele urmatoare, dupa interventie. Nu sunt de amploare si dispar in cateva zile.
  • Hematomul – pansamentul compresiv si drenajul ar diminua acest risc.
  • Infectia este combatuta prin tratamentul cu antibiotice, care incepe inainte de interventie si continua 3-5 zile postoperator.

Daca una dintre aceste complicatii apare, in ciuda tuturor precautiilor luate, pacientul poate reveni la blocul operator.

Studii de caz

FORMULAR PROGRAMARI ONLINE

Unul dintre cei experimentati chirurgi esteticieni din Romania

Mii de interventii chirurgicale realizate in peste 20 de ani de activitate

TOP