Întrebări Frecvente

Posibile Complicații

Posibile complicații postoperatorii imediate și prevenirea acestora:

 

  • Durerea – augmentarea mamară este una dintre intervențiile cu un grad mare de discomfort, manifestat în primele 2-4 zile postoperatorii. De aceea se prescrie întotdeauna un tratament de combatere a durerii. Cele mai multe paciente nu acuza atât durerea, ci mai ales un grad de constringere a respirației și întindere a pielii, determinate de presiunea exercitată de către volumul brusc introdus al implanturilor. De regulă, aceste neplăceri inerente dispar cel tărziu la sfârșitul primei săptămâni postoperatorii. Un grad de jena la palparea accentuată a sânilor poate persistă până la trei luni. Acesta este și intervalul în care se produce dispariția aproape completă a edemului.
 
  • Hematomul – risc scăzut prin menținerea drenajului în perioada imediat postoperatorie

 

  • Echimozele (vânătăile) –desi nesemnificative, în cazurile în care apar pot dura cel mult 1-2 săptămâni.

 

  • Infecția – este prevenită prin tratament cu antibiotice început încă în pre-ziua operației și cotinuat postoperator. Dacă, în ciuda tuturor precauțiilor, apar complicații, poate fi necesară reinterventia la blocul operator, sub anestezie generală.

Posibile complicații la distanță în timp:

*Capsulită retractilă reprezintă procesul de îngroșare exagerată a membranei fibroase în care organismul înconjoară proteza în mod normal.

În această situație, sânul se deformează progresiv putând deveni chiar roșu și dureros.

Dacă tratamentul medicamentos specific nu da rezultat, singura soluție este scoaterea protezei împreună cu capsula îngroșată și eventual schimbarea protezei.

Noile tipuri de proteze, cu înveliș rugos, au scăzut semnificativ rată acestei complicații.

Pe plan mondial, frecventa capsulitei retractile, este sub 10%.

**Exteriorizarea protezei reprezintă producerea unei breșe în tegumentul sânului, de obicei la nivelul cicatricei sub-mamare, prin care proteza intră în contact cu mediul exterior.

Poate surveni în infecții, boli care determină o slăbire exagerată sau plăgi ale sânului.

Acest eveniment nedorit poate fi cauzat și de implantarea unei proteze prea mari la o pacientă cu tegument subțire sau prin deschiderea cicatricei chirurgicale, în cazul introducerii protezei pe cale submamară.

***Sânul dinamic apare în cazul sânilor implantați pe cale submamara, cu implant introdus retropectoral și se manifestă prin mișcarea ascendentă exagerată a sânilor determinată de contracția mușchiului mare pectoral.

De regulă, cauza este o dezinserție exagerată a mușchiului pectoral pentru a putea introduce implantul.

****Sânul dureros apare din câteva cauze :

1. Afecțiuni ale sânului (mastită, mastoză chistică) care pot apărea și în cazul femeilor care nu poartă implanturi mamare

2. Sâni cu implanturi care nu sunt masați o perioadă îndelungată

3. Aderenta nervilor care determină sensibilitatea sânului la capsulă implantului

 

Aceste probleme pot apărea indiferent de tehnica de implantare și pot necesita tratament medicamentos sau chirurgical.