Expert in transferul de grasime

Transferul de grasime proprie

Tehnica revolutionara aplicata pentru restaurarea volumelor sau pentru regenerarea tisulara

Cum functioneaza?

Este un deziderat vechi al chirurgiei care a deveni realizabil in ultimii 10 ani datorita progreselor tehnologiei si cercetarii medicale.

Se recolteaza grasimea prin liposuctie din zonele unde prisoseste, se prelucreaza si se injecteaza in zona care trebuieste tratata.

Grasimea recoltata este de fapt constituita din celule adipoase, celule stem si material neutilizabil (alte tipuri de celule, tesut conjunctiv, singe, fragmente din celule distruse, ulei). Prin prelucrarea grasimii se obtine o materie mai densa in celule adipoase si celule stem,  din care sunt indepartate in mare parte materialele neutilizabile. Aceasta materie se injecteaza cu canule speciale in tesutul care trebuieste tratat.

In primele zile dupa injectare, clulele adipoase si celulele stem vor trebui sa isi formeze conexiuni vasculare cu tesutul in care au fost introduse, pentru a supravietui. Celulele care nu reusesc acest lucru vor muri si vor fi resorbite de catre organism. Celulele supravietuitoare vor rămâne definitiv in locul in care au fost injectate si se vor comporta ca si celule proprii ale organismului, marindu-se sau micsorindu-se sau multiplicindu-se, in functie de comportamentul general al organismului.

Având in vedere ca stim ca o parte (30-50%) din volumul injectat va disparea in primele trei săptămâni, se injecteaza cu circa 30% mai mult decât ar fi necesar, astfel incit, in cele din urma sa obtinem rezultatul dorit. Daca chiar si asa volumul obtinut nu este suficient, se practica o noua interventie la 4-6 luni de la prima. Pot fi necesare 1-2-3 interventii. In cazul in care volumul obtinut depaseste ceea ce s-a dorit, se poate face o mica liposuctie pentru ajustarea rezultatului, dar acest lucru este foarte rar.

Avantaje si Dezavantaje

Avantaje:

 • Chirurgie “de suprafata” care necesita anestezie minima si spitalizare minima
 • Nu lasa cicatrici supilmentare, iar cicatricile deja existente vor fi ameliorate.
 • Inlocuieste implanturile de silicon oferind, in special in cazul feselor si al gambelor rezultate mult superioare estetic si inlatura complicatiile datorate acestora.
 • Trateaza simultan atit zona/zonele pentru care se adreseaza pacientul, cit si zonele de unde se recolteaza grasimea prin liposuctie.
 • Grasimea se va comporta ca un tesut natural, cu efect de umplere permanent
 • Rezultate estetice excelente, mult superioare oricaror procedee chirurgicale clasice.

Dezavantaje:

 • Nu pot beneficia de aceasta tehnica persoanele care nu prezinta nici un fel de depozite de grasime.
 • Nu pot beneficia fumatorii care nu pot renunta la fumat
 • In functie de regiunea in care se transfera grasimea, pot fi necesare 1-2-3 interventii, proportional cu marirea de volum dorita.

Conditii pentru realizarea interventiei

Nu se poate uitiliza decat grasime recoltata de la aceeasi persoana.

Este necesar ca pacientul sa prezinte depozite de grasime de unde sa poata fi recoltata, prin liposuctie, grasimea necesara.  Cele mai bune rezultate se obtin prin recoltarea grasimii de la nivel sub-ombilical sau cea de pe fata interioara a coapselor si genunchilor.

Este obligatoriu ca pacientul sa fie nefumator sau macar sa abandoneze fumatul cu citeva saptamani inaintea interventiei si sa nu reia fumatul mai devreme de 1 luna de  la interventie.

Pacientii fumatori sau cei care au anumite boli ce afecteaza circulatia sangvina - diabet zaharat, arteriopatii etc. - din cauza afectarii vaselor de sange, nu revascularizeaza suficient de repede celulele de grasime transferate si, ca urmare, acestea se distrug si se resorb.

Interventia chirurgicala

si regiunile in care se poate transfera grasime

Interventia are loc in ziua internarii si se poate desfasura uneori si sub anestezie locala, in functie de localizarea si dimensiunile zonelor de recoltare si a celor ce urmeaza a fi tratate. Manopera este minutioasa si de aceea poate dura intre 1-3 ore.

Regiunile care pot beneficia de transferul de grasime sunt:

 • Fata:
  • tratamentul cearcanelor - este singura solutie permanenta pentru umplerea si decolorarea cearcanelor
  • reconstituirea pometilor si a volumelor faciale in lifting-ul 3D
  • restituirea grasimii faciale in distrofii sau asimetrii faciale (sindromul Romberg),
  • mutilatii posttraumatice sau post-chirurgicale.
 • Sani:
  • Reconstructii mamare
  • Asimetrii mamare
  • Diformitati mamare (san tuberos, san tubular)
  • Marirea sinilor in scop estetic
 • Fese:
  • Remodelarea feselor (marire, ridicare)
 • Gambe:
  • Remodelarea gambelor
 • Cicatrici depresive
  • Distrofii grasoase care formeaza depresiuni ale suprafetei cutanate - in urma unor infectii/flegmoane, traumatisme, boala amniotica etc.

In toate aceste situatii si nu numai, transferul liber de grasime poate aduce imbunatatiri substantiale care nu pot fi obtinute cu nici o alta metoda reconstructiva si, mai ales, FARA A LASA CICATRICI.

Recuperarea potoperatorie

Externarea se face in aceeasi zi, pentru anestezia locala sau a doua zi, pentru anestezia generala.

Postoperator, pacientul va urma un scurt tratament de citeva zile pentru a diminua cat mai rapid urmarile interventiei si a grabi vindecarea.

Zona injectata va fi mai edematiata (marita de volum) decat s-ar fi dorit, din cauza traumatismului operator precum si injectarii intentionate a unei canititati mai mari de grasime decat ar fi trebuit, anticipind resorbtia a 30-50% din volumul injectat. Acest edem va diminua progresiv in urmatoarele 3 saptamani. De obicei, echimozele (vanataile) care rezulta dispar in citeva zile. Durerea este absenta sau nesemnificativa, chiar si fara un tratament antalgic.

Zona de unde s-a recoltat grasimea va fi adusa la dimensiunile dorite de catre pacient. Timp de trei saptamani va fi purtat un ciorap sau o burtiera de contentie daca s-a recoltat o cantitate mare de grasime. In prima saptamina se inregistreaza un edem cu amploare variabila in functie de cantitatea de grasmie recoltata. Acest edem diminua semnificativ in primele trei saptamini si dispare complet in circa doua luni. Echimozele (vanataile), devin vizibile in timpul primei saptamini si dispar, cel tirziu, dupa a treia saptamina. Durerea este de amploarea unei febre muscualre mai intense si este proportionala cu cantitatea de grasime recoltata.

Viata socio-profesionala poate fi reluata in 2-3 zile. In czul interventiilor la nivelul fetei echimozelel vor trebui acoperite cu fard in primele zile.

Complicatii postoperatorii imediate

si modalitati de prevenire

Sangerarea - atat la nivelul zonei injectate cat si al celei de unde s-a recoltat grasimea nu poate aparea decat exceptional

Infectia - este preventita prin masurile de antisepsie care sunt luate si prin administrare preventiva de antibiotic (3 zile

Echimozele si edemul - depind mult de fragilitatea vasculara a fiecarui pacient - se folosesc canule boante pentru a micsorai traumatizarea vaselor de sange.

Complicatii postoperatorii la distanta in timp

Volum insuficient - pot fi necesare intre 1-3 sedinte de transfer de grasime

Volum excesiv  (extrem de rar) - se poate face o mini - liposuctie

FORMULAR PROGRAMARI ONLINE

Unul dintre cei experimentati
chirurgi esteticieni din Romania

Mii de interventii chirurgicale realizate
in peste 20 de ani de activitate.

TOP