Expert remodelare corporala

Abdominiplastia (Lipectomia Abdominala)

Restaureaza abdomenul plat si subliniaza talia prin indepartarea surplusului de piele si grasime, apropie muschii drepti abdominali si inlatura vergeturile abdominale

Cui se adreseaza interventia

  • persoanelor care prezinta un exces de greutate insotit de surplus de grasime si piele la nivel abdominal,
  • femeilor la care, dupa nastere, pielea abdominala este in surplus, si-a pierdut elasticitatea si are vergeturi
  • persoanelor care au slabit mult (zeci de kilograme) si la care excesul de piele abdominala nu se mai poate restringe de la sine
  • persoanelor la care muschii drepti abdominali sunt indepartati intre ei (in special dupa sarcini voluminoase)

In ce consta interventia

Odata cu surplusul de piele, numit si sort abdominal, se poate indeparta si tegumentul cu vergeturi din partea inferioara a abdomenului.
In cursul interventiei, atunci cind este necesar, se realizeaza si apropierea muschilor abdominali pentru sublinierea liniei taliei.
Pretul estetic este o cicatrice, de obicei lineara, la nivelul limitei superioare a parului pubian.

Efectul optim se obtine cind in decursul operatiei se practica si o liposuctie care indeparteaza grasimea de pe suprafata intregului abdomen, iar abdominoplastia nu indeparteaza decit surplusul de piele. In unele cazuri, cind surplusul ponderal este important, excesul de piele este atit de amplu, incit devine necesara repozitionarea ombilicului. In cursul unei abdominoplastii fara liposuctie se indeparteaza in jur de 3 kg de grasime si piele, in timp ce la o abdominoplastie insotita de liposuctie se indeparteaza suplimentar inca 3-4kg de grasime pina la un total de 6-7 kg.

Rezultatul unei abdominoplastii fara liposuctie este foarte instabil. O crestere in greutate de 4-5 kg poate aduce abdomenul la situatia dinaintea interventiei. In contrast, daca abdominoplastia a fost insotita si de liposuctie, nu numai ca rezultatul este mult mai estetic (abdomen plat, talie subliniata), dar si stabil in timp, abdomenul operat fiind ultimul care se va mari in cazul unei cresteri in greutate.

In cazurile cand nu exista un surplus de grasime ci doar piele inelastica ce "atarna" inestetic sub ombilic, se recurge la o mini-abdominoplastie prin care se indeparteaza doar surplusul de pele, fara liposuctie si fara translocarea ombilicului.

Interventia dureaza in jur de 3-4 ore si se desfasoara sub anestezie generala.
La sfirsitul interventiei se aplica un pansament compresiv elastic si o burtiera.
Un drenaj se mentine timp de circa 3-5 zile. Primul pansament se schimba in dimineata primei zile postoperatorii.
O perfuzie este mentinuta pe toata durata spitalizarii pentru administrarea antibioticelor si pentru combaterea durerii
Durata spitalizarii este de 1-2i zile.[/note]

Sunt cazuri in care abdominoplastia apoate fi evitata, si odata cu ea si cicatricea supra-pubiana, prin utilizarea noului sistem de liposuctie cu radiofrecventa – Sistemul BidyTite. Acesta poate determina o contractie a pielii de pina la 40% si este recomandat in special femeilor care si-au pierdut tonusul pielii abdominale dupa nastere.

Recuperarea postoperatorie

Dupa externare, pina in ziua a 14-a, cind se scot firele, se schimba 3-4 pansamente. Primul dus se poate face la 7-10 zile de la operatie. Burtiera va fi mentinuta zi si noapte 3 saptamini. La fel ca si in cazul liposuctei, un masaj de drenaj limfatic, inceput nu mai devreme de ziua a 10-a este benefic.

Rezultatele definitive se vad la circa trei luni. Cicatricea este, de obicei, de buna calitate si nu pune probleme estetice. Dupa interventie, mai ales daca abdominoplastia nu a fost insotita si de o liposuctie, este necesar un regim alimentar de intretinere, pentru mentinerea in timp a rezultatului.

De aceea se recomanda ca, in cazul in care excesul de piele este insotit si de un surplus de grasime, sa se efectueze intotdeauna si o liposuctie in acelasi timp.

Complicatii postoperatorii imediate si metode de prevenire

  • Singerare - tehnica operatorie si medicatia intra- si post-operatorie previn acest lucru
  • Hematomul - este prevenit prin sistemul de drenaj folosit si
  • Infectia - masurile de antisepsie, sterilizarea strict verificata si tratamentul antibiotic previn aceasta complicatie
  • Seromul - acumularea de lichid sub piele este prevenita prin sistemul de drenaj si regimul hiperproteic

Necroza cutanata - poate aparea in primele 2-3 zile postoperator, si implica aproape intotdeauna fumatorii. Vindecarea are loc de la sine, dar este un proces neplacut care poate dura cateva saptamani. Este una dintre interventiile in vederea careia este recomandata cu tarie oprirea fumatului cu cateva saptamani inainte si pana la vindecarea completa

Complicatii la distanta

Cicatrizare patologica (cicatrici hipertrofice sau keloide) - de la primele semne se aplica plasturi siliconici

Nu este adevarat ca dupa liposuctie si abdominoplastie se revine in scurt timp la dimensiunile initiale. Liposuctia garanteaza mentinerea rezultatului abdominoplastiei pentru multi ani.

 

Nu este adevarat ca dupa liposuctie grasimea se va depune de la sine in alte regiuni. Totusi, daca pacientul, fie din cauza exceselor alimentare, fie din cauza unor dereglari hormonale, se va ingrasa exagerat, zonele care nu au fost tratate se vor ingrasa cum ar fi facut-o in mod normal. Zonele tratate, insa, se vor ingrasa mult mai greu si de aceea pare ca grasimea se depune in restul corpului. Atat timp cat varatiile in greutate sunt moderate, pacientul se va bucura de rezultatele firesti ale interventiei

FORMULAR PROGRAMARI ONLINE

Unul dintre cei experimentati chirurgi esteticieni din Romania

Mii de interventii chirurgicale realizate in peste 20 de ani de activitate. Peste 300 de liposuctii din 2002 si zeci de transferuri de grasime din 2010. Specializari in Franta, Germania, Elvetia

TOP