Expert in remodelare corporala

Liposuctia

Liposuctia, liposculptura, lipoaspiratia au aceeasi semnificatie si se refera la aceeasi tehnica chirurgicala

Interventia consta in indepartarea surplusului de grasime din anumite zone ale corpului

Se absoarbe grasimea folosind canule subtiri care lasa cicatrici inobsrevabile

Liposuctia se adreseaza unor zone-problema satabilite preoperator impreuna cu pacientul (numite depozite lipidice) si, bineinteles, nu intregului corp. NU este un procedeu de slabire. In functie de zonele carora se adreseaza:

 • liposuctia fetei;
 • liposuctia gatului;
 • liposuctia barbiei;
 • liposuctia bratelor;
 • liposuctia spatelui;
 • liposuctia abdomenului si a taliei (rulourile laterale);
 • liposuctia feselor;
 • liposuctia soldurilor;
 • liposuctia coapselor;
 • liposuctia genunchilor;
 • liposuctia gambelor.

Eficienta liposuctiei este deosebit de vizibila. In general, in urma unei liposuctii de amploare medie, circumferinta abdomenului, de exemplu, scade cu circa 6-8 cm, iar a coapselor cu circa 4 cm. La nivelul fetei, insa, nu este atat de important volumul de grasime extrasa, ci corectarea contururilor conform dorintei pacientului.
Cateva precizari de ordin medical sunt, poate, important de cunoscut.
Numarul de celule grasoase este stabilit in mica copilarie si nu se mai modifica de-a lungul vietii. Ne ingrasam doar pentru ca aceste celule isi pot mari volumul de pana la 1000 de ori.

Liposuctia distruge si indeparteaza celulele de grasime din zona tratata. Acestea nu vor regenera. In plus, o cantitate dintre celulele de grasime din zona tratata vor muri si se vor resorbi datorita traumatismului operator in zilele urmatoare operatiei. De aceea, oricat ne vom ingrasa dupa operatie, zona operata se va ingrasa ultima si va fi mult mai supla decat daca nu ar fi fost operata. Sau altfel spus, zona tratata va arata la fel ca dupa operatie, atata vreme cat este mentinuta aceeasi greutate ca dupa interventie, adica greutatea initiala, minus greutatea grasimii aspirate.
Statistic, persoanele care au beneficiat de una sa mai multe sedinte de liposuctie, au mai multe sanse de a-si mentine greutatea postoperatorie in timp sau chiar de a pierde greutate. Este vorba, probabil, si de dobandirea unei motivatii in gasirea siluetei pe care si-au dorit-o. Pe de alta parte, s-a stabilit ca, timp de aproximativ 6 luni dupa interventie, survine o modificare benefica in metabolismul trigliceridelor si al colesterolului care scad cu cca 30%. La o sedinta se pot aspira cel mult 6 litri de grasime. Depasirea acestei valori, poate fi periculoasa pentru pacient si poate duce la necesitatea instaurarii de masuri de reanimare si chiar transfuzii de sange, care nu sunt de dorit in cadrul chirurgiei estetice.

Consultatia preoperatorie

Pacientul va explica chirurgului care sunt zonele care il nemultumesc. Nu trebuie uitat ca grasimea obtinuta prin liposuctie ar putea fi utilizata pentru injectarea intr-o alta zona (sani, fese, pometii obrajilor, cicatrici deprimate etc.) pentru imbunatatirea aspectului.
O atentie particulara se acorda tratamentului cu supliment de fier. Acesta este inceput inainte de interventie si continuat si postoperator pentru a mentine valorile hemoglobinei in limite normale, dat fiind ca in timpul acestei interventii se pierde o cantitate relativ mare de sange

 

Interventia dureaza in jur de 2 ore si se desfasoara sub anestezie generala, la nivelul corpului. La nivelul fetei, de regula, se prefera anestezia locala cu sedare.
Se infiltreaza in tesutul grasos o cantitate de ser fiziologic si dilutie de adrenalina, echivalenta cu volumul de grasime ce urmeaza a fi aspirat, in scopul disocierii globulelor de grasime si al diminuarii sangerarii. Aspiratia se face cu canule speciale de titanium sau inox, de calibru intre 3 si 5 mm, in functie de zona ce urmeaza a fi tratata, cuplate la un sistem de aspiratie cu vid avansat.
La finele interventiei, se va aplica pe zona operata un pansament adeziv elastic compresiv si un combinezon compresiv.

Recuperarea postoperatorie dupa liposuctie

In dimineata zilei urmatoare interventiei se face schimbarea pansamentului. O perfuzie va fi mentinuta pana in momenul externarii, pentru administrarea antibioticelor si pentru combaterea durerii. Externarea se face, de regula, in dupa-amiaza urmatoare operatiei.
La domiciliu, va fi continuat tratamentul antibiotic, de combatere a durerii, de suplimentare a aportului de fier, iar pentru interventiile de la talie in jos, tratamentul anticoagulant – obligatoriu timp de 7-10 zile – pentru a evita tromboza venoasa.
Pacientul va purta pansamentul si combinezonul compresiv timp de 3 saptamani, fara intrerupere. Indepartarea pansamentului se face numai de catre medic. Un dus poate fi facut numai dupa  prima saptamana. Cu aceasta ocazie, pacientul isi poate face o idee despre rezultatul interventiei. In continuare, combinezonul va fi purtat, cel putin pe timpul zilei, timp de trei saptamani. Incepand din a 10 zi se recomanda inceperea unui masaj superficial, numit „de drenaj limfatic”. Acest masaj poate fi aprofundat din saptamana a treia.

Trebuie precizat ca rezultatul interventiei poate fi apreciat imediat postoperator, dupa care urmeaza o perioada de retentie de apa care este maxima in ziua a 7a. La sfarsitul primei saptamani, datorita edemelor, senzatia va fi ca nimic nu s-a schimbat comparativ cu situatia dinaintea interventiei. Nici sub aspectul greutatii, Nici sub cel al circumferintelor. Situatia aceasta se va imbunatati de la saptamana la saptamana, pe parcursul a 2-3 luni, cu conditia mentinerii unui regim alimentar  normal.
Echimozele („vanataile”) dispar dupa 2-3 saptamani.
Edemele („umflaturile”) dispar progresiv pe perioada intre 1,5 luni pentru abdomen si pana la 3 luni pentru gambe.

Complicatii postoperatorii si mijloace de preventie

Complicatii  posibile postoperatorii:
Hematomul – pansamentul compresiv si combinezonul compresiv diminua acest risc
Infectia este combatuta prin tratamentul cu antibiotice inceput inainte de interventie si continuat 3-5 zile postoperator.
Daca una dintre aceste complicatii apare, in ciuda tuturor precautiilor luate, pacientul poate reveni la blocul operator.

Complicatii la distanta in timp

Persistenta edemelor - este combatuta printr-un regim alimentar proteic si masaj de drenaj limfatic

Mici asimetrii sau neregularitati - nu trebuie judecate inainte de 3 luni. Apar rar si sunt tratabile cu usurinta intr-o sedinta de retusare sub anestezie locala.

 

FORMULAR PROGRAMARI ONLINE

Unul dintre cei experimentati chirurgi esteticieni din Romania

Mii de interventii chirurgicale realizate in peste 20 de ani de activitate. Peste 300 de liposuctii din 2002 si zeci de transferuri de grasime din 2010. Specializari in Franta, Germania, Elvetia

TOP