Chirurgie estetică facială: Rinoplastie

Rinoplastie în Iași

Consultația preoperatorie

Se stabilesc motivele pentru care se solicită rinoplastia:

  • O deficiență a formei nasului
  • Dificultate în respirație

Se simulează pe computer noua formă a nasului astfel încât să corespundă dorințelor pacientului, respectând în același timp normele estetice și posibilitățile tehnicii chirurgicale.

Se stabilește tehnica chirurgicală:

  • lobulo-plastie (modificarea doar a vârfului nasului)
  • rinoplastie închisă
  • rinoplastie deschisă
  • rino-septoplastie (când se corectează atât forma nasului cât și deviația de sept care provoacă problemele respiratorii)

Se trec în revistă problemele de sănătate ale pacientului.

Se stabilește tipul de anestezie: locală sau generală.

Se recomandă un set de analize și eventual consulturi suplimentare.

Se pre-programează intervenția.

La o consultație ulterioară, se discută rezultatele analizelor și consultațiilor suplimentare. Se recomandă un tratament pre-operator și se stabilește data exactă a intervenției.

Rinoplastia poate implica una sau mai multe combinații:

De cele mai multe ori intervenția, se desfășoară prin incizii practicate în interiorul narinelor, așa încât nici o cicatrice nu va fi vizibilă la exterior. Uneori, pot fi necesare mici incizii exterioare, ascunse în pliuri, care în câteva săptămâni, devin greu vizibile.

În cazuri deosebite poate fi necesară o rinoplastie deschisă, dar această intervenție se adresează cazurilor mai dificile.

Deformarea nasului se poate însoți și de deviație de sept care se manifestă prin dificultate extremă la respirația nazală, sforăit, respirație pe gură în somn și la efort. În aceste cazuri intervenția (de rino-septoplastie) este efectuată simultan de către chirurgul plastician și de un chirurg ORL.

Intervenția durează 60-90 de minute și se desfășoară sub anestezie generală. La finele intervenției se aplică peste piramida nazală un mulaj rigid și meșe în interiorul narinelor.

Durata spitalizării după rinoplastie este de 1-2 zile.

Intervențiile care presupun doar modificarea vârfului nasului au loc sub anestezie locală și nu necesită spitalizare peste noapte.

De regulă, în aceste cazuri nu se aplică mulajul rigid.

Recuperarea Postoperatorie

Recuperarea postoperatorie este practic lipsită de durere. În primele 3 zile postoperatorii, se recomandă repaus la domiciliu și alimentație semisolidă pentru prevenirea sângerării și a deplasării piramidei nazale.

Se revine în consultație la 3-4 zile de la intervenție pentru îndepărtarea meșelor. Din acest moment este reluată respirația pe nas. Pacientul va începe să facă spălaturi nazale cu apă de mare sterilizată (se găsește în farmacii) sau ser fiziologic pentru a favoriza vindecarea. Se suflă nasul cu prudență și NU se extrag crustele folosind diferite „instrumente”, decât în măsură în care acestea se detașează singure în timpul spălăturii nazale.

După ziua a 9-a, pacientul își poate relua fără probleme viață socială și profesională. Edemele dispar complet de-a lungul a 6 luni, iar nasul va dobândi aspectul final. Trebuie știut, totuși, că dezumflarea nasului se face și până la 1 an, vârful nasului fiind cel care se dezumflă ultimul.

 

Dacă aveți nevoie de rinoplastie în Iași, programați un consult. Apelează la profesioniști cu experiență pentru a obține nasul dorit și să te bucuri de un somn odihnitor. Dr. Andrei Lazăr te va ajuta să obții rezultatele dorite într-un mod sigur și eficient.