Chirurgia Sânului

Reconstrucție Mamară

Reconstructia mamara este un procedeu medical de restaurare a sânului după o mastectomie, adică o intervenție chirurgicală în care sânul este îndepărtat parțial sau în totalitate din motive medicale, precum cancerul de sân. Această procedură reprezintă un important aspect al recuperării fizice și psihologice a femeilor care au trecut prin experiența devastatoare a pierderii unui sân. În România, Programul Național de Reconstructie Mamara a avut un impact semnificativ în sprijinirea femeilor care au nevoie de acest tip de intervenție.

Este cunoscută și sub denumirea de chirurgie plastică a urechii sau otoplastie estetică. Scopul principal al otoplastiei este îmbunătățirea aspectului urechilor, făcându-le mai proporționale față de față și reducând orice evidențiere excesivă.

Importanța Reconstructiei Mamare

Pentru femeile care se confruntă cu mastectomii, procesul de recuperare nu se oprește la eliminarea tumorii canceroase. Este adesea însoțit de impactul profund emoțional și psihologic al pierderii unui sân, care poate afecta stima de sine și calitatea vieții. Reconstructia mamara oferă oportunitatea de a redobândi un aspect fizic normal și de a recâștiga încrederea în sine.

Procedurile de Reconstructie Mamara

Există mai multe metode pentru reconstructia mamara, iar alegerea depinde de circumstanțele individuale ale pacientei. Două dintre cele mai comune metode sunt reconstrucția cu implanturi mamare și reconstrucția cu țesut propriu (flap).

 

  • Reconstructia cu implanturi mamare implică inserarea unui implant în cavitatea sânului. Acesta poate fi umplut cu soluție salină sau silicon și poate fi ajustat ulterior pentru a obține forma și mărimea dorite. Această metodă este mai rapidă și necesită o perioadă de recuperare mai scurtă.

  • Reconstructia cu țesut propriu (flap) presupune utilizarea țesutului propriu al pacientei, de obicei de pe abdomen, pentru a reconstrui sânul. Acest procedeu poate oferi un aspect mai natural și durabil, dar necesită o intervenție chirurgicală mai complexă și o perioadă de recuperare mai lungă.

Programul Național de Reconstructie Mamară

Programul Național de Reconstructie Mamara din România a fost inițiat cu scopul de a asigura accesul egal la serviciile de reconstructie mamara pentru femeile care au suferit mastectomii în urma cancerului de sân. Acest program este gestionat și finanțat de Ministerul Sănătății și reprezintă un pas important în îmbunătățirea calității vieții femeilor care trec prin această traumă.

Programul oferă suport financiar pentru procedurile de reconstructie mamara, inclusiv pentru intervențiile cu implanturi mamare sau cu țesut propriu, în funcție de evaluarea medicală și necesitățile individuale ale pacientei. În plus, este important de menționat că acest program nu se limitează doar la tratamentul cancerului de sân, ci se adresează și altor afecțiuni care pot necesita mastectomie.

Pentru a beneficia de acest program, femeile trebuie să se adreseze medicului oncolog sau specialistului în chirurgia sânului pentru a discuta opțiunile disponibile și pentru a stabili planul de tratament adecvat. De asemenea, este important să fie informate cu privire la riscurile și beneficiile fiecărei opțiuni înainte de a lua o decizie cu privire la reconstructia mamara.

Programul Național de Reconstructie Mamară

Reconstructia mamara nu este doar o procedură medicală, ci și un pas important în procesul de recuperare și vindecare a femeilor care au suferit mastectomii. Programul Național de Reconstructie Mamara din România reprezintă o inițiativă crucială pentru asigurarea accesului la aceste servicii și pentru restabilirea încrederii și a calității vieții pacientelor. Este esențial ca aceste femei să fie sprijinite și să primească toate informațiile necesare pentru a lua deciziile potrivite în ceea ce privește reconstrucția mamara.