Remodelare Corporală
Liposucția
Ce este Liposucția
Intervenția constă în îndepărtarea surplusului de grăsime din anumite zone ale corpului.
Se absoarbe grăsimea folosind canule subțiri care lasă cicatrici inobsrevabile.
*Liposucția, liposculptura, lipoaspiratia au aceeași semnificație și se referă la aceeași tehnică chirurgicală
Liposuctia se adresează unor zone-problemă satabilite preoperator împreună cu pacientul (numite depozite lipidice) și, bineînțeles, nu întregului corp.
NU este un procedeu de slăbire.
În funcție de zonele cărora se adresează :
Eficiența liposuctiei este deosebit de vizibilă. În general, în urma unei liposuctii de amploare medie, circumferință abdomenului, de exemplu, scade cu circa 6-8 cm, iar a coapselor cu circa 4 cm. La nivelul fetei, însă, nu este atât de important volumul de grăsime extrasă, ci corectarea contururilor conform dorinței pacientului.
Câteva precizări de ordin medical sunt, poate, important de cunoscut. Numărul de celule grasoase este stabilit în mică copilărie și nu se mai modifică de-a lungul vieții.
Ne îngrășam doar pentru că aceste celule își pot mari volumul de până la 1000 de ori.
Liposucția distruge și îndepărtează celulele de grăsime din zona tratată. Acestea nu vor regenera. În plus, o cantitate dintre celulele de grăsime din zona tratată vor muri și se vor resorbi datorită traumatismului operator în zilele următoare operației. De aceea, oricât ne vom îngrașă după operație, zona operată se vă îngrașă ultima și vă fi mult mai suplă decât daca nu ar fi fost operată. Sau altfel spus, zona tratată va arată la fel că după operație, atâta vreme cât este menținută aceeași greutate că după intervenție, adică greutatea inițială, minus greutatea grăsimii aspirate.
Statistic, persoanele care au beneficiat de una să mai multe ședințe de liposuctie, au mai multe șanse de a-și menține greutatea postoperatorie în timp sau chiar de a pierde greutate. Este vorba, probabil, și de dobândirea unei motivații în găsirea siluetei pe care și-au dorit-o. Pe de alta parte, s-a stabilit că, timp de aproximativ 6 luni după intervenție, survine o modificare benefică în metabolismul trigliceridelor și al colesterolului care scad cu cca 30%. La o ședință se pot aspira cel mult 6 litri de grăsime. Depășirea acestei valori, poate fi periculoasă pentru pacient și poate duce la necesitatea instaurării de masuri de reanimare și chiar transfuzii de sânge, care nu sunt de dorit în cadrul chirurgiei estetice.
Liposucția se poate realiza utilizând canule clasice, sau canule vibratorii (sistemul VIBRASAT pe care îl folosesc și eu), canule cu LASER, canule cu microunde (VASER), canule cu jet de apă (BODYJET) sau canule cu curent de radiofrecvență (BODY TITE).
Toate acestea au rolul de a îndepărtă grăsimea mai atraumatic – pentru pacient – și mai ușor și mai rapid – pentru medic- decât canulele clasice. Cu toate acestea, fiecare dintre aceste sisteme se compară cu liposucția cu canule clasice.
Sistemul Vibrasat
Sistemul VIBRASAT, pe care vi-l propun și eu – este mai ceva mai atraumatic și mai rapid decât liposucția clasică.
Folosit cu prudență, este destul de sigur și nu produce neregularități cu ușurință. Grăsimea extrasă poate fi folosită pentru transfer în alte zone.
Află mai multe despre celelalte sisteme de liposucție power assisted
Încălzește celulele de grăsime până la topire, este destul de rapid, dar poate provoca cu ușurință arsuri grave ale pielii. Încălzirea controlată a pielii ar trebui să producă contracția acesteia, având că rezultat crestera tonicității pielii. Din păcate, temperatura la care s-ar produce aceasta contracție este și temperatura la care vasele de sânge ale pielii ar fi coagulate, având drept consecință arsuri de grad III (necroză cutanată). Grăsimea extrasă nu poate fi folosită pentru a fi transferată în alta zonă.
Topește celulele de grăsime prin puterea microundelor. Este cel mai rapid și ușor de utilizat dintre toate, dar și cel mai periculos, canula trecând cu ușurință extremă prin mușchi sau piele, putând perfora organele interne, cu consecințe fatale. De asemenea, poate provoca cu ușurință neregularități importante. Grăsimea aspirată, nu poate fi folosită pentru transfer în alte zone.
Este un sistem cu multe avantaje : este sigur, nu necesită injectare de soluție de intumescență prealabilă, ceea ce permite o liposuctie mai precisă, se practică folosind canule subțiri, ceea ce evită generarea de neregularități, este, poate, cel mai atraumatic dintre toate. Iar grăsimea obținută este direct utilizabilă pentru transfer în alte zone. Marele dezavantaj – este foarte lent !
Este o combinație între liposuctia clasică și un curent de radiofrecvență care încălzește, oarecum controlat, pielea, până la limita arsurii de grad III, cu scopul de a determina contracția acesteia. Ca și liposucție, este destul de lent și imprevizibil, putând topi grăsime mai mult decât se dorește, generând neregularități importante. În ceea ce privește contracția pielii, nu este deosebit de eficient nici folosit la setările maxime întrucât contracția reală s-ar produce la temperaturi la care vasele de sânge ale pielii ar fi iremediabil distruse generând arsura de gradul III (necroză cutanată).
Consultația Preoperatorie
Pacientul va explica chirurgului care sunt zonele care îl nemulțumesc.
Nu trebuie uitat că grăsimea obținută prin liposuctie ar putea fi utilizata pentru injectarea într-o alta zona (sâni, fese, pomeții obrajilor, cicatrici deprimate etc.) pentru îmbunătățirea aspectului.
O atenție particulară se acordă tratamentului cu supliment de fier.
Acesta este început înainte de intervenție și continuat și postoperator pentru a menține valorile hemoglobinei în limite normale, dat fiind că în timpul acestei intervenții se pierde o cantitate relativ mare de sânge
Intervenția durează în jur de 2 ore și se desfășoară sub anestezie generală, la nivelul corpului.
La nivelul feței, de regulă, se preferă anestezia locală cu sedare.
Se înfiltrează în țesutul grăsos o cantitate de ser fiziologic și diluție de adrenalina, echivalentă cu volumul de grăsime ce urmează a fi aspirat, în scopul disocierii globulelor de grăsime și al diminuării sângerării. Aspirația se face cu canule speciale de titanium sau inox, de calibru intre 3 și 5 mm, în funcție de zona ce urmează a fi tratată, cuplate la un sistem de aspirație cu vid avansat.
La finele intervenției, se vă aplica pe zona operată un pansament adeziv elastic compresiv și un combinezon compresiv.
Recuperarea Postoperatorie
În dimineața zilei următoare intervenției se face schimbarea pansamentului.
O perfuzie vă fi menținută până în momenul externării, pentru administrarea antibioticelor și pentru combaterea durerii.
Externarea se face, de regula, în după-amiaza următoare operației.
La domiciliu, vă fi continuat tratamentul antibiotic, de combatere a durerii, de suplimentare a aportului de fier, iar pentru intervențiile de la talie în jos, tratamentul anticoagulant – obligatoriu timp de 7-10 zile – pentru a evita tromboza venoasă.
Pacientul va purta pansamentul și combinezonul compresiv timp de 3 săptămâni, fară întrerupere.
Îndepărtarea pansamentului se face numai de către medic.
Un dus poate fi făcut numai după prima săptămână.
Cu aceasta ocazie, pacientul își poate face o idee despre rezultatul intervenției.
În continuare, combinezonul vă fi purtat, cel puțin pe timpul zilei, timp de trei săptămâni.
Începând din a 10 zi se recomanda începerea unui masaj superficial, numit „de drenaj limfatic”. Acest masaj poate fi aprofundat din săptămână a treia.
Trebuie precizat că rezultatul intervenției poate fi apreciat imediat postoperator, după care urmează o perioadă de retenție de apă care este maximă în ziua a 7a.
La sfârșitul primei săptămâni, datorită edemelor, senzația vă fi că nimic nu s-a schimbat comparativ cu situația dinaintea intervenției.
Nici sub aspectul greutății, nici sub cel al circumferințelor.
Situația această se va îmbunătăți de la săptămână la săptămână, pe parcursul a 2-3 luni, cu condiția menținerii unui regim alimentar normal. Echimozele („vânătăile”) dispar după 2-3 săptămâni. Edemele („umflăturile”) dispar progresiv pe perioada intre 1,5 luni pentru abdomen și până la 3 luni pentru gambe.
Posibile Complicații
Complicații postoperatorii imediate și metode de prevenire
Complicații posibile postoperatorii:
Hematomul – pansamentul compresiv și combinezonul compresiv diminua acest risc Infecția este combătută prin tratamentul cu antibiotice început înainte de intervenție și continuat 3-5 zile postoperator.
Dacă una dintre aceste complicații apare, în ciuda tuturor precauțiilor luate, pacientul poate reveni la blocul operator.
Complicații la distanță
Persistența edemelor – este combătută printr-un regim alimentar proteic și masaj de drenaj limfatic
Mici asimetrii sau neregularități – nu trebuie judecate înainte de 3 luni. Apar rar și sunt tratabile cu ușurință într-o ședință de retușare sub anestezie locală.