Ridicarea Sânilor

Forma Ideală

Sarcinile, alăptarea copiilor, pierderea în greutate și procesul natural de îmbătrânire sunt factori ce pot contribui la pierderea în fermitate și elasticitate a sânilor.

Chirurgia de ridicare a sânului se numește Mastopexie

Intervenția constituie în remodelarea și repozitionarea gladei mamare, inclusiv a areolei, în scopul ameliorării aspectului sânului și eventual al rezolvării unor probleme patologice asociate.

Există trei situații asociate cu sânii ptozați (“lăsați”) :

1. Sâni ptozați care în sutien sunt prea mari

În aceasta situație, odată cu ridicarea sânului, trebuie îndepărtată și o cantitate de țesut mamar astfel încât sânul rezultat să fie armonios atât ca formă cât și ca dimensiuni (volum și greutate). În anumite situații, porțiunile din glanda mamară care au fost îndepărtate, sunt examinate histo-patologic (tehnici speciale de examinare la microscop a țesutului) pentru a depista orice anomalie.

Acest tip de intervenții îmbracă nu numai un aspect estetic, ci și unul terapeutic.

Sânii ptozați (“căzuți”) sunt sursa de probleme dermatologice prin contactul între pielea sânului și cea a toracelui, iar sânii hipertrofici (excesiv de grei) pun atât probleme dermatologice cât și de statică (umeri și coloana vertabrală) și respirație.

În sânul chistic (“noduli la sân”), odată cu îndepărtarea glandei chistice se poate face și remodelarea sânului, după aceleași principii estetice.

2. Sâni ptozați care în sutien sunt de dimensiune normală

Dacă pacienta este mulțumită de volumul pe care sânii îl au atunci când poartă sutien, intervenția chirurgicală se reduce doar la mastopexie (ridicarea sânilor) și modelarea unui sân estetic. Ca atare, volumul glandei va fi păstrat și va fi îndepărtat doar surplusul de piele.

3. Sâni ptozați care în sutien sunt prea mici

În cazul în care în urma intervenției de mastopexie (ridicare a sânului) se prevede că volumul sânilor va fi prea mic, conform aprecierii pacientei, se va introduce și un implant mamar în spatele mușchiului pectoral. Astfel, glanda este ridicată, areola este reașezată într-o poziție mai înaltă iar, pentru obținerea unui volum satisfăcător se introduce și un implant mamar.

Indiferent de tehnica chirurgicală adoptată, cicatricea finală va fi compusă din trei elemente : o cicatrice în jurul areolei mamare, una de 6-8 cm de la polul inferior al areolei până în șanțul submamar și una în șanțul submamar.

Dintre acestea, doar cicatricea din șanțul submamar poate fi mai mică (2-6 cm), în funcție de tehnica chirurgicală și de dimensiunile inițiale ale sânului. Aceste cicatrici se estompează mult între 6 luni și 2 ani postoperator. Intervenția durează circa 3-4 ore și are loc sub anestezie generală. Durata internării : între 1 și 3 zile, în funcție de evoluția locală.

Consultația pre-operatorie

  • Se stabilește care dintre tehnicile de mai sus este mai potrivită în situația pacientei
  • Se stabilește volumul dorit al sânilor în urma intervenției
  • Dacă este cazul, se stabilește dimensiunea, forma și marca implanturilor care se vor folosi
  • Se evaluează starea de sănătate a pacientei și se prescrie un set de analize, eventual consulturi și ecografie mamară
  • În unele situații se poate stabili îndepărtarea unor formațiuni mamare suspecte (noduli, chiști mastozici) care vor fi analizați histo-patologic
  • Se pre-programează intervenția
  • La o consultație ulterioară se vor discuta rezultatele analizelor, se prescrie un tratament pre-operator și se programează definitiv data intervenției

Durata Rezultatelor

Gravitația acționează mereu asupra noastră. Nu există o modalitate de a estima durata rezultatelor oricărei intervenții chirurgicale la sân. Câteva factori determinanți includ tehnica utilizată în timpul intervenției chirurgicale și calitatea pielii pacientului. Purtați un sutien adecvat și respectați instrucțiunile în timpul perioadei de recuperare pentru a menține rezultatele pe termen lung.

Recuprearea Postoperatorie

  • Durerea postoperatorie este considerată de intensitate redusă-medie în primele 1-2 zile
  • Schimbarea primului pansament are loc în dimineața următoare operației
  • Tuburile de dren sunt menținute 1-3 zile. În următoarele două săptămâni, vor fi schimbate 3-4 pansamente
  • Firele se extrag la 16-18 zile
  • Un sutien de bumbac, fără întărituri metalice, va fi purtat zi și noapte, timp de minimum 3 luni
  • Revenirea la viața socială are loc în 3-4 zile
  • Reluarea activității profesionale se face la 7-10 zile

Descoperă transformările