Remodelare Corporală

Abdominoplastia

Descrierea Intervenției

Abdominoplastia (Lipectomia Abdominală) elimină surplusul de piele și, eventual, grăsime de la nivelul abdomenului. Este însoțită de liposuctie pentru rezultate maxime și stabile în timp. Când este cazul, se îndepărtează și pielea cu vergeturi.

Restaurează abdomenul plat și subliniază talia prin îndepărtarea surplusului de piele și grăsime, apropie mușchii drepți abdominali și înlătură vergeturile abdominale,

Cui i se adresează Intervenția

 • Persoanelor care prezintă un exces de greutate însoțit de surplus de grăsime și piele la nivel abdominal
 • Femeilor la care, după naștere, pielea abdominală este în surplus, și-a pierdut elasticitatea și are vergeturi
 • persoanelor care au slăbit mult (zeci de kilograme) și la care excesul de piele abdominală nu se mai poate restrînge de la sine
 • persoanelor la care mușchii drepți abdominali sunt îndepărtați intre ei (în special după sarcini voluminoase)
Play Video
Play Video
Play Video

În ce constă Intervenția

Odată cu surplusul de piele, numit și sort abdominal, se poate îndepărtă și tegumentul cu vergeturi din partea inferioară a abdomenului. În cursul intervenției, atunci cînd este necesar, se realizează și apropierea mușchilor abdominali pentru sublinierea liniei taliei. Prețul estetic este o cicatrice, de obicei lineară, la nivelul limitei superioare a parului pubian.

Efectul optim se obține cînd în decursul operației se practică și o liposuctie care îndepărtează grăsimea de pe suprafața întregului abdomen, iar abdominoplastia nu îndepărtează decit surplusul de piele. În unele cazuri, cînd surplusul ponderal este important, excesul de piele este atît de amplu, incit devine necesară repozitionarea ombilicului. În cursul unei abdominoplastii fără liposuctie se îndepărtează în jur de 3 kg de grăsime și piele, în timp ce la o abdominoplastie însoțită de liposuctie se îndepărtează suplimentar încă 3-4kg de grăsime pină la un total de 6-7 kg.

Rezultatul unei abdominoplastii fară liposuctie este foarte instabil. O creștere în greutate de 4-5 kg poate aduce abdomenul la situația dinaintea intervenției. În contrast, daca abdominoplastia a fost însoțită și de liposuctie, nu numai că rezultatul este mult mai estetic (abdomen plat, talie subliniată), dar și stabil în timp, abdomenul operat fiind ultimul care se vă mari în cazul unei creșteri în greutate.

În cazurile când nu există un surplus de grăsime ci doar piele inelastica ce “atârnă” inestetic sub ombilic, se recurge la o mini-abdominoplastie prin care se îndepărtează doar surplusul de pele, fără liposuctie și fără translocarea ombilicului.

Intervenția durează în jur de 3-4 ore și se desfășoară sub anestezie generală. La sfirsitul intervenției se aplică un pansament compresiv elastic și o burtieră. Un drenaj se menține timp de circa 3-5 zile. Primul pansament se schimbă în dimineața primei zile postoperatorii. O perfuzie este menținută pe țoață durata spitalizării pentru administrarea antibioticelor și pentru combaterea durerii Durata spitalizării este de 1-2 zile.

Sunt cazuri in care abdominoplastia apoate fi evitata, si odata cu ea si cicatricea supra-pubiana, prin utilizarea noului sistem de liposuctie cu radiofrecventa – Sistemul BidyTite. Acesta poate determina o contractie a pielii de pina la 40% si este recomandat in special femeilor care si-au pierdut tonusul pielii abdominale dupa nastere.

Recuperarea Postoperatorie

 • După externare, pînă în ziua a 14-a, cînd se scot firele, se schimbă 3-4 pansamente.
 • Primul duș se poate face la 7-10 zile de la operație.
 • Burtiera vă fi menținută zi și noapte 3 saptamini. La fel că și în cazul liposuctei, un masaj de drenaj limfatic, început nu mai devreme de ziua a 10-a este benefic.

Rezultatele definitive se văd la circa trei luni. Cicatricea este, de obicei, de buna calitate și nu pune probleme estetice.

 

După intervenție, mai ales dacă abdominoplastia nu a fost însoțită și de o liposuctie, este necesar un regim alimentar de întreținere, pentru menținerea în timp a rezultatului.

De aceea se recomandă că, în cazul în care excesul de piele este însoțit și de un surplus de grăsime, să se efectueze întotdeauna și o liposuctie în același timp.

Posibile Complicații

Complicații postoperatorii imediate și metode de prevenire

 • Singerare – tehnica operatorie și medicația intra- și post-operatorie previn acest lucru
 • Hematomul – este prevenit prin sistemul de drenaj folosit
 • Infecția – măsurile de antisepsie, sterilizarea strict verificată și tratamentul antibiotic previn această complicație
 • Seromul – acumularea de lichid sub piele este prevenită prin sistemul de drenaj și regimul hiperproteic
 • Necroza cutanată – poate apărea în primele 2-3 zile postoperator, și implica aproape întotdeauna fumătorii. Vindecarea are loc de la sine, dar este un proces neplăcut care poate dura câteva săptămâni. Este una dintre intervențiile în vederea căreia este recomandată cu tărie oprirea fumatului cu câteva săptămâni înainte și până la vindecarea completă

Complicații la distanță

Cicatrizare patologică (cicatrici hipertrofice sau keloide) – de la primele semne se aplică plasturi siliconici

Nu este adevărat că după liposuctie și abdominoplastie se revine în scurt timp la dimensiunile inițiale. 

Liposuctia garantează menținerea rezultatului abdominoplastiei pentru mulți ani.

Nu este adevărat că după liposuctie grăsimea se vă depune de la sine în alte regiuni.

Totuși, dacă pacientul, fie din cauza exceselor alimentare, fie din cauza unor dereglări hormonale, se vă îngrașă exagerat, zonele care nu au fost tratate se vor îngrașă cum ar fi făcut-o în mod normal.

Zonele tratate, însă, se vor îngrașă mult mai greu și de aceea pare că grăsimea se depune în restul corpului.

Atât timp cât variațiile în greutate sunt moderate, pacientul se vă bucura de rezultatele firești ale intervenției

Descoperă transformările